Återupprätta lag och ordning i Sverige!

FullSizeRender

Återupprätta lag och ordning i Sverige!

Attackerna mot blåljuspersonal ökar i flera städer i vårt land, enligt såväl polis som forskare. Nyhetsrapporteringarna i Sverige duggar tätt om blåljuspersonal som råkar ut för bakhåll och stenkastningar i diverse bostadsområden. Polis, ambulanspersonal och räddningstjänst hotas och attackeras runt om i landet. Angreppen har under flera år ökat och förekommer nu i en rad områden.

Nyligen fördröjdes räddningstjänstens utryckning i Uppsala, då man var tvungen att invänta att polisen först gick in och säkrade området. Följden blev att en oskyldig person dog i en lägenhetsbrand. Någon kväll senare ryckte räddningstjänsten ut för en förmodad anlagd brand i ett soprum i Eskilstuna. På vägen därifrån utsattes de för stenkastning. Exemplen är hur många som helst.

Jag menar att samhället måste markera betydligt hårdare mot angrepp på polis, ambulanspersonal och räddningstjänst. Det finns 53 bostadsområden i landet som i olika grad är utsatta för allvarlig brottslighet, där kriminella gäng riskerar att ta över kontrollen. Knarkhandel sker öppet, och boende i områdena vågar inte gå till polisen. Ibland finns det också inslag av religiös extremism – islamister som stärker sitt grepp över områdena.

Detta händer alltså i Sverige år 2016! De utsatta områdena måste säkras och återtas. Ge polisen de befogenheter och de resurser som krävs för att återställa ordningen på permanent basis. Samtidigt måste straffen för att angripa blåljuspersonal höjas kraftigt. Det är dels ett viktigt signalvärde för att dessa brott ska prioriteras upp av åklagare och polis, dels är det viktigt att de kriminella inte ska komma undan så lätt som idag.

Placera dem bakom lås och bom! I Sverige är maxstraffet fyra år eller, om brottet bedöms som ringa, böter eller fängelse i högst sex månader, för våld mot tjänsteman. Ofta blir straffet inte mer än en månad. I Queensland, Australien, är motsvarande straff 14 år! Så skärp straffen för dessa allvarliga brott.

Sätt åt de kriminella gäng som försöker ta över våra gator och torg. Återupprätta lag och ordning i Sverige!

Anders Ågren (M)

Förbundsordförande, Moderaterna i Västerbotten