En intressant dag med fokus på Umeås företagsklimat!

Att förbättra det lokala företagsklimatet är centralt för lokal och regional utveckling. Ett växande Umeå är som bekant i behov av växande och framgångsrika företag. Små, medelstora och stora företag, som genom arbetstillfällen och skattepengar till det offentliga bidrar till en god välfärd. Detta måste tydligt återspeglas i den lokala kommunpolitiken för ett bättre företagsklimat.

Onsdagen har därför ägnats åt företagsbesök och företagsklimat. Vi – ett antal politiker och tjänstemän från kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott – inledde med ett besök hos Svenskt Näringsliv och regionchefen Mats Andersson. Där fick vi en genomgång av den senaste rankingen och vad som kan göras i Umeå för att möjliggöra ett bättre företagsklimat. Detta var förövrigt något vi diskuterade på kommunfullmäktige i september, då jag hade en interpellation om just detta.

Vi fortsatte sedan till Tullkammaren, och ett besök hos House Be. De håller som bäst på att flytta till Tullkammaren, med en imponerande yta på 3800 kvm och fem (!) våningar företagshotell. De kommer att ha plats för 350 fasta arbetsplatser för entreprenörer.

Väl på plats fick vi en intressant genomgång av själva konceptet, av bl.a. Gabriella Wahlström och Ulrika Nilsson. Därefter information från tre av de företag som hyr platser där. Först ut var THNX Innovation AB, med dess grundare Richard Lindberg. Det visade sig att jag – på den tiden jag jobbade som gymnasielärare – hade haft Richard som elev i svenska på Dragonskolan! Världen är liten. Sedan Hans Lidfalk från Clear Street och avslutningsvis Matilda Wickström från Herax Food Solutions AB.

Sedan vidare till en av våra framgångsrika inkubatorer i Umeå – BIC Factory, som genom åren hjälpt många lovande unga företagare att växa och nå framgångar. Lägesuppdatering av de ansvariga Lena Öhlund och Kerstin Edvardsson, där de hjälper entreprenörer mellan 18-40 år att starta företag. Vi hann också med att träffa två av dessa företag. Först eventbyrån Storyact Agency och därefter SEKAI Media, ett produktionsbolag som främst arbetar med reklamfilm.

En fantastiskt givande och inspirerande dag.

Det händer mycket positivt i Umeå!

Företagen i Umeå sysselsätter för övrigt omkring 35 500 personer, vilket motsvarar 10,5 miljarder kr i skatteintäkter. Om det lokala näringslivet som exempel skulle kunna anställa 10 ytterligare personer genererar det skatteintäkter som motsvarar en förskoleklass eller sex undersköterskor.

Det borde ligga i allas intresse att kontinuerligt jobba för ett bättre företagsklimat!