Vid årsskiftet blir det billigare att tanka bilen!

Nu sänker regeringen reduktionsplikten till sex procent för att främst värna barnfamiljer och människor på glesbygden. Detta innebär att dieseln beräknas bli 5,50 kronor billigare per liter redan nästa år.

Om Sverige skulle hålla fast vid de rödgröna partiernas föreslagna höjningar av reduktionsplikten hade 1 liter diesel kunnat kosta över 7 kronor mer jämfört med vårt förslag 2026. En full tank i en Volvo V70 skulle då bli uppemot 500 kronor dyrare. Det är inte rimligt.

Konjunkturinstitutet och Konkurrensverket har ett särskilt uppdrag att analysera drivmedelspriserna i Sverige. Nu blir det mycket viktigt att se till att den sänkta reduktionsplikten ger resultat i form av lägre priser för svenskarna. Lägre bränslepriser genererar lägre transportpriser som i sin tur gör att andra varor eller tjänster blir billigare, exempelvis matpriserna.

Utsläppen från biltrafiken måste fortsätta minska i snabb takt. Men reduktionsplikten är inte en effektiv åtgärd för att främja omställning – utan enbart destruktiv för hushållens ekonomi. Regeringens arbetete med elektrifiering av transporter fortsätter, inte minst med utbyggd laddinfrastruktur och säkrandet av elförsörjningen.