Om de unga (ålder 18-30) hade fått bestämma – Moderaterna största parti!

Inför och under valrörelsen har vi ju kunnat höra spekulationer om hur förstagångsväljarna skulle påverka det totala valresultatet. Påfallande ofta utgick man från att Miljöpartiet och de rödgröna skulle gynnas bland de unga utifrån debatten om miljö och klimat. (varför man nu har ett sådant antagande – Miljöpartiet är ju katastrofala när det gäller den konkreta politiken för bättre klimat).

När en av våra lokaltidningar hade ett stort uppslag om att förstagångsväljarna skulle kunna avgöra valet, så gick man igenom olika partier. Moderaterna nämndes inte ens. (Vi tyckte förvisso att det var lite konstigt, eftersom Moderaterna var störst bland förstagångsväljarna valet 2018…).

Men de hade i alla fall hittat några unga väljare att intervjua, och dessa skulle rösta på: Miljöpartiet, “kanske Socialdemokraterna”, “något åt det vänstra hållet” m.m. Men de hade uppenbarligen inte hittat någon som skulle kunna tänka sig att rösta på ett parti till höger. Så kan det gå.

Hur gick det då i valet?

I den stora vallokalsundersökningen som gjordes under söndagen blev det en tydlig bild.

De unga röstar höger.

I kategorin förstagångsväljare (18-22) fick Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna egen majoritet (53 procent). Bland de yngsta väljarna så röstade bara fem procent på Miljöpartiet medan Moderaterna blev största parti (26 procent).

Och i hela gruppen unga åldern 18-30, så blev Moderaterna största parti med 24 procent.

Moderaterna blev förövrigt största parti i skolvalet i Västerbotten, vilket jag skrev om i en tidigare blogg. Moderaterna blev också största parti, på delad förstaplats tillsammans med S, i Umeås skolval. I alla fall enligt den preliminära räkningen.

Jag antar att vi kommer att få se detta i något reportage också. Det hade ju faktiskt kunnat vara en ganska intressant nyhet.

En tydlig högervind bland ungdomarna i Västerbotten och Umeå. Moderaterna störst bland de unga i Västerbotten.