Magdalena Anderssons uppträdande är ovärdigt en svensk statsminister

Ulf Kristersson har på sin facebook-sida publicerat detta öppna brev till Magdalena Andersson inför kvällens partiledardebatt på TV4.

Det var ett sådant välkommet klarspråk att jag lägger upp inlägget på min blogg också. Förtjänar att läsas och delas!

Magdalena Andersson,

Vi lovade nyligen svenska folket att tillsammans föra Sverige in i Nato och att inte göra Nato-ansökan och den svenska säkerhetspolitiken till en politisk stridsfråga inför valet.

Det tog dig bara ett par veckor att svika det löftet och nu använder du Sveriges Nato-ansökan som inrikespolitiskt slagträ för att rädda en misslyckad justitieminister. Du spelar högt med svensk säkerhetspolitik för att värna Socialdemokraternas snäva partipolitiska intressen. Det är vårdslöst och ansvarslöst.

Efter Rysslands invasion av Ukraina sade du att ett svenskt Nato-medlemskap skulle vara ”destabiliserande”. Din försvarsminister anklagade mig för “desinformation” när jag förutsåg att ni skulle svänga i frågan. Jag har haft överseende med övertrampen och beslutsvåndan, och välkomnat er omvändelse.

Jag har inte heller politiskt utnyttjat att ditt regeringsunderlag består av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som dagligen underminerar den svenska Nato-ansökan, samt en politisk vilde som ställer egna utrikespolitiska krav för att stödja dig som statsminister. Är det mot dem som du nu ska luta dig i den fortsatta Nato-processen?

På min sida i svensk politik är vi fyra partier med hälften av alla riksdagens mandat. Alla står bakom den svenska Nato-ansökan. Men för landets bästa är jag i Nato-frågan beredd att hjälpa dig att komma undan ditt eget regeringsunderlag.

Men det betyder självklart inte att vi ställer in all annan politisk debatt inför valet. Jag har hela tiden sagt att Nato-frågan är en sak, men att vi tänker utkämpa en tuff och rak valrörelse om alla andra politiska frågor som vi är oense om: Brottsligheten, skatterna, arbetslinjen, klimatet och kärnkraften. Och det är inte oppositionens uppgift att rädda en misslyckad justitieminister.

Morgan Johansson har misslyckats med brottsligheten, och skyller sina misslyckanden på andra. Han har fällts fler gånger än någon annan sittande minister av ett enigt KU, inklusive Socialdemokraternas egna ledamöter. Så sent som i förra veckan prickades han återigen för att ha farit med osanning. Han är olämplig för uppgiften. Du säger att du vill vända på alla stenar, men vägrar röra den sten som ligger mest i vägen.

Din regering är den svagaste i modern tid. Du bygger din regering på en politisk vilde. Du regerar på oppositionens budget. Du har en justitieminister som halva riksdagen helt saknar förtroende för. Ändå uppträder du och din regering med den maktens arrogans som man känner igen hos socialdemokrater som har regerat alldeles för länge.

Nu hotar du med att själv utlösa en regeringskris om Morgan Johansson tvingas bort av riksdagen. Det är i så fall helt och hållet ditt eget val och beslut. När flera ministrar stod under hot om misstroende efter IT-skandalen vid Transportstyrelsen 2017, så valde Stefan Löfven själv att ombilda regeringen med hänvisning till att det var ”bäst för landet”. Det kan du också göra. Men det är inte min och oppositionens uppgift att hålla ordning på ditt skakiga regeringsunderlag, eller att säkra stöd för dina ministrar.

Du och jag gav svenska folket ett löfte på vår gemensamma presskonferens: att inte göra partipolitik av Sveriges Nato-ansökan. Nu sviker du det, för att rädda Morgan Johansson. Det är uppenbart att det inte är Sveriges bästa du har för ögonen, utan Socialdemokraternas egna partiintressen.

Ditt uppträdande de senaste dygnen är ovärdigt en svensk statsminister. Men jag kommer fortsätta hedra vår överenskommelse, eftersom det är det bästa för Sverige. Jag välkomnar om du gör detsamma, tonar ned retoriken och börjar ta ansvar för hela Sverige.

Med vänlig hälsning,

Ulf Kristersson