Högre lärarlöner för en bra skola

På norran.se blev den här debattartikeln publicerad tidigare i veckan, signerad av ett flertal moderata politiker i länet på olika nivåer. Läggs som vanligt ut på bloggen.

 

Högre lärarlöner för en bra skola

Det viktigaste för en bra skola är lärarna. I en bra skola är varenda elev sedd och får en bra start i livet. Skolan måste ta signalerna om sjunkande resultat på allvar. I dag är det alltför många elever som inte lär sig tillräckligt mycket matematik, elever som inte lär sig skriva och läsa tillräckligt bra får ofta inte den hjälp i tid som krävs för att klara grundskolans kunskapsmål.

Moderaterna anser att satsningarna på skolan dels måste vila på vetenskap och beprövad erfarenhet, dels måste ha bättre koppling till att förbereda eleverna för yrkeslivet.

Tidiga insatser är avgörande för de elever som riskerar att halka efter. Redan i lågstadiet måste dessa elever få tillgång till speciallärare och andra stödfunktioner. I dag sätts dessa ofta in först i slutet av grundskolan – och då kan det vara alldeles för sent. Moderaterna vill utbilda fler speciallärare och ge dessa en viktigare roll i skolan.

Den lärarledda undervisningstiden måste öka. Här ligger Sverige tyvärr ofta efter andra länder i vår omvärld. Moderaterna tror att tiden mellan lärare och elev är helt avgörande för att fler elever ska lyckas nå kunskapsmålen. Resurserna till matematik- och svenskundervisning ska öka och antalet undervisningstimmar bli fler. Ingen ska behöva lämna grundskolan utan att ha klarat av de kunskaper i svenska och matematik som krävs.

Det viktigaste för en bra skola är lärarna. Finns det inte bra lärare spelar det ingen roll hur stora resurser som satsas på skolan. Läraryrkets status måste stärkas och lönerna höjas.

Regeringen har successivt byggt ut karriärtjänster för lärare genom att satsa på förstelärare och lektorer. Detta har inneburit löneökningar på mellan 5 000 och 10 000 kronor för många duktiga lärare. Moderaterna vill gå vidare och inrätta fler karriärtjänster. En duktig lärare som lägger ned kraft och energi på att varje elev ska lyckas ska få belöning för sitt hårda arbete.

Det är också viktigt att låta lärare vara lärare. Den tid som lärarna lägger på pappersarbete och dokumentation måste minska samtidigt som tiden med eleverna ökar. Ingen elev ska behöva gå igenom skolan och känna sig osedd. Genom att satsa på kunskap, särskilt stöd och höjda lärarlöner kan vi stärka svensk skola.

Edward Riedl (M) riksdagsledamot för Västerbottens län

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) riksdagsledamot för Västerbottens län

Anders Ågren (M) kommunalråd Umeå

Andreas Löwenhöök (M) vice oppositionsråd Skellefteå

Christer Rönnlund (M) kommunalråd Lycksele

Terese Andersson (M) ledamot i för- och grundskolenämnden Umeå

Anna Stenberg (M) ersättare i för- och grundskolenämnden Umeå

Tommy Strand (M) ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Umeå

Eva Zetterström (M) ersättare i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Umeå

Lenita Hellman (M) ledamot i gymnasienämnden Skellefteå

Kasper Huuska (M) ledamot i barn- och grundskolenämnden Skellefteå

David Cassini Bäckström (M) ledamot kultur och utbildningsnämnden Lycksele