Tillväxtfientliga miljöpartiet

Såg att en lokal miljöpartist beklagade sig i gårdagens Folkbladet över debatten mellan mig och Lindberg, för att miljöfrågan skulle ha lyst med sin frånvaro i debatten. Miljöpartisten ville se ett ifrågasättande av arbetslinjen och ett ifrågasättande av tillväxt.

Vi satsar i Umeå mycket på att få människor att cykla, promenera eller ta bussen till och från jobbet. Kollektivtrafikåkandet har ökat med 40% bara på några år.  Att konkurrensutsätta kollektivtrafiken blev en succé. Fler och fler åker buss. Vi planerar också för framtidens stad – och är nu i full färd med att också bygga den – genom att förtäta och bygga centralt. Inom en radie av fem km planeras huvuddelen av den kommande befolkningstillväxten. Ju fler som bor centralt, desto mindre påverkan på miljön. Hela den nyligen framtagna fördjupade översiktsplanen bygger på detta faktum. Så att påstå att vi inte har med detta i vårt politiska tänk inför framtiden är helt fel. Miljö och hållbarhet är tvärtom centrala beståndsdelar i vår politik.

Men till skillnad från MIljöpartiet vill vi moderater se tillväxt, ökat välstånd och fler människor i arbete. Välfärd bygger på att människor arbetar, men den lilla detaljen har de tillväxtfientliga miljöpartisterna missat.