Mer kvar av lönen

Idag höll statsminister Fredrik Reinfeldt sitt sommartal, och där kom han med ett antal positiva besked. Moderaterna vill i höstens budget prioritera ytterligare skattelättnader för människor som arbetar, sänkt skatt för pensionärer och en höjning av den nedre brytpunkten för statlig skatt. Förslagen beräknas kosta ca 16 miljarder kronor.

Dagens förslag skulle ge en vanlig inkomsttagare mellan 200-300 kr mer i plånboken varje månad. Förstärkningen blir som störst, 337 kr i månaden, vid en inkomstnivå som motsvarar genomsnittslönen för en gymnasielärare. Tillsammans med Alliansens tidigare jobbskattelättnader skulle dagens förslag innebära att 99 procent av heltidsarbetande har fått behålla mer än 1 000 kronor i månaden. 90 procent har fått behålla mer än 1 500 kronor, och de som tjänar upp till 38 500 kronor/månad får behålla mer än en extra månadslön om året efter skatt jämfört med 2006.

Ett femte jobbskatteavdrag ger hushållen ökat utrymme för konsumtion och förbättrar jobbmöjligheterna för breda grupper. Oberoende bedömare är eniga om att jobbskatteavdraget ger varaktigt fler jobb genom att det lönar sig bättre att arbeta. Enligt Finansdepartementets beräkningar kommer dagens förslag om att förstärka jobbskatteavdraget på sikt leda till mellan 10 000 och 15 000 nya jobb. Effekterna av jobbskatteavdrag är utvärderad i omfattande internationell forskning och det finns tydligt stöd för att det är en åtgärd som leder till ökad sysselsättning.

Dagens besked är goda nyheter för de städare, vårdbiträden, undersköterskor, förskollärare, metallarbetare, poliser och andra yrkesgrupper som redan tidigare har fått betydande skattesänkningar. Nu kommer de att få behålla ännu mer av sin lön, när skatten är dragen.

Nya Moderaterna och Alliansen fortsätter att leverera!