Intressant sätt att samarbeta……

Nordmalings kommun ska nu göra ett försök att tvätta bort sitt skamfilade rykte. Det låter som en vettig strategi. Läser i VF (10/3) att Nordmalings kommun håller på att ta fram en ny marknadsföringsplan, som än så länge är ett tjänstemannaförslag

Höjer dock på ögonbrynen lite när jag läser i tidningen om en del i strategin – nämligen att målet framförallt är att få unga barnfamiljer som är bosatta i Umeå, att istället flytta till Nordmaling.

Detta skall Nordmalings kommun lyckas med genom att begära ut uppgifter från en kommunala tomtkön i Umeå, vilket är en offentlig handling.

När man väl har lyckats komma över dessa uppgifter ska man skicka direktutskick till dessa personer. I ett senare steg ska Nordmalings kommun arrangera diverse evenemang, där målgruppen bjuds in till Nordmaling.

Kommunerna inom Umeåregionen (Umeå, Vännäs, Vindeln, Bjurholm, Robertsfors och Nordmaling) har ett välutvecklat och positivt samarbete sedan många år. Arbetet bygger på tanken att vi blir starkare tillsammans, och att vi inte ska hålla på konkurrera inbördes utan istället stärka regionen som helhet. Vi ska rikta konkurrensen mot andra regioner.

Därför har också Umeåregionen som helhet ett gemensamt befolkningsmål om att till år 2050 växa till 250.000 invånare.

Nordmaling gör det dock enkelt för sig, om deras strategi för att växa är att punktmarkera umebor och få dem att flytta till Nordmaling. Istället för att försöka bli en attraktivare kommun och på egen kraft locka till sig nya invånare från olika delar av landet, så ska man genom målmedvetet arbete få umebor att flytta till Nordmaling.

Jag är en varm anhängare av samarbetet inom Umeåregionen – och har ambitionen att stärka samarbetet inom en rad områden under kommande år – men det gör man verkligen inte på det här sättet. Tänk om Umeå kommun skulle agera på samma sätt?