Vårpropositionen

Sent igår eftermiddag deltog jag och andra m-företrädare i en telefonkonferens som leddes av finansminister Anders Borg (M), där huvuddragen i vårpropositionen presenterades. Och idag finns det också en debattartikel i DN av Borg och Littorin som också går igenom huvudddragen.

De välkomna satsningarna på kommunsektorn var ju redan kända så det behövs inte kommenteras. För Umeås del innebär det ett tillskott på 60 miljoner kronor för 2010. Nytt i VÅP:en är de kraftfulla satsningarna, 10 miljarder kr, på bl.a. fler praktikplatser och fler platser i jobb – och utvecklingsgarantin. Man räknar med att antalet personer i åtgärder ska öka från 85.000 till hela 217.000 personer nästa år.

Regeringen flaggar dessutom för att det kan komma ytterligare åtgärder i samband med höstpropositionen, och det ska vi nog räkna med eftersom det hittills inte synts några större tecken på ljus i tunneln.

Regeringen tar ansvar för landet i en tuff tid, och det röner uppskattning bland befolkningen. I en undersökning som presenterades igår i SVT så anser 75% av de tillfrågade att regeringen är bättre på den ekonomiska politiken än socialdemokraterna. Det är nya tider nu.