Om alla överklagningar i Umeå….

…skriver jag på debattplats i dagens VK. Ett tidigare blogginlägg här gjorde att Per Hansson började anklaga mig för att försöka skrämma folket till tystnad. Så är det naturligtvis inte.

Men någon måtta får det vara på allt överklagande. Min replik bifogas nedan för den som orkar läsa 🙂

Ständiga överklagningar ett hot mot Umeås långsiktiga tillväxt

Per Hansson anklagar i en debattartikel (VK 22/1) mig för att försöka skrämma folket till tystnad och att det vore "ett allvarligt hot mot vår demokrati". Bakgrunden är att jag på min blogg kritiserat miljöorganisationernas överklaganden av ringleden och den Norra Länken.

Jag är inte alls emot möjligheten att överklaga. Tvärtom är det en självklarhet i ett rättssamhälle. Men det måste finnas någon form av rim och reson i alla överklaganden och i Umeå har vi tyvärr sett exempel på motsatsen. På områden efter område försöker grupperingar förhala strategiskt viktiga infrastruktursatsningar i vår region.

Hansson nämner själv Botniabanan, som försenades ca fyra år p.g.a. systematiska överklagningar. Detta har varit till skada för miljön eftersom det förhindrat en snabb övergång till järnväg, men även inneburit rejäla fördyringar av projektet som följd. Pengar som hade behövts till att bygga mer järnväg och väg. Naturskyddsföreningen och Jordens vänner har nu överklagat den del av vägpaketet som heter Norra Länken. Byggstarten som skulle vara i mars blir nu försenad. Enligt de första uppgifterna minst två-tre månader. Nyligen kom uppgiften att Vägverket oväntat skjuter upp beslutet om arbetsplanen för den Östra länken (!), som en direkt följd av överklagandet av Norra länken.

Samtidigt är det ju ingen som tror att regeringen skulle säga nej till en vägplan som man redan beslutat sig för att satsa extra pengar på. Regeringen vill att Umeås ringled ska byggas och det snabbt! Denna överklagnings-sjuka som finns i Umeå är verkligen inte positiv. Om något går att överklaga så ska det tydligen alltid överklagas – och gärna i absurdum. Allt från Botniabanan, nya bostadsområden till den av umeborna efterlängtade ringleden.

De systemetiska överklagningarna i Umeå hotar kommunens långsiktiga tillväxt, i den bemärkelsen att tillväxten blir sämre än vad den hade kunnat bli. I detta fall med ringleden skadar det dessutom på ett avgörande sätt våra möjligheter att komma tillrätta med luftproblematiken i centrala stan. Överklagningsinstrumentet blir ett stort problem när det missbrukas som det gör i Umeå. Förlorare på detta är umeborna, våra företag och luftmiljön i centrala Umeå.

Anders Ågren
kommunalråd, m
Umeå