Positiva förändringar fr.o.m. 2009

Dagens tidningar rapporterar om diverse förändringar som träder i kraft vid årsskiftet. Lite information skadar ju inte eftersom en opinionsundersöknng nyligen visade att varannan svensk inte kände till existensen av jobbavdraget.

Regeringens skattesänkningar för alla dem som arbetar – jobbavdraget – fortsätter alltså nu med det tredje steget. Bra! Svenska låg- och medelinkomsttagare tyngs av världens högsta skatter (eller om det numera är världens näst högsta skattetryck) så det är helt rätt väg att gå.

‘Inkomstskatten sänks för de som arbetar i snitt med 225 kronor i månaden. För de som har så hög inkomst att de betalar statlig skatt blir det ytterliga några hundralappar extra i plånboken. De sämst ställda pensionärerna kan räkna med mellan 200 och 300 kronor i lägre skatt. Förtidspensionärer får från årsskiftet möjlighet att arbeta utan att förlora rätten till sjukersättning.’

Hade sossarna, miljöpartiet och vänstern styrt hade det istället blivit rejält höjda skatter.