Företagsbesök, Idrottsmedicin, kulturhuvudstad och pepparkakshuset

Företagsbesök
Gårdagens temadag om näringslivet blev intressant och lärorik med föredrag av bl.a. representanter från Företagarna och Handelskammaren. Umeå fick beröm av Roland Lexén (Arena för tillväxt), inte minst för vår nya målsättning att bli 200.000 invånare senast år 2050. Det gäller att sätta upp tuffa målsättningar och ge järnet i den konkurrens mellan städer och regioner som pågår. Intressant blev det också när vi gjorde företagsbesök på Umestan: dels på framgångsrika inkubatorn BIC Factory och de två företagen Gertrud&Gertrud samt redQ AB. Vi avslutade sedan med besök på bioteknikföretaget Essum AB.

Idrottsmedicin och landstinget
Framgångsrika Idrottsmedicin i Umeå vill knoppa av från landstinget och bilda ett privat bolag, men så klart med vårdavtal med landstinget i Västerbotten. Dessvärre verkar s-styrda landstinget motverka en sådan lösning. Det vore ju fullständigt vansinnigt att motarbeta det. Men landstinget har ju inte direkt gjort dig kända för nytänkande. Jag hoppas de låter sunda förnuftet råda före gamla socialistiska idéer. Annars är väl risken att man driver bort kompetensen från Umeå och Norrland.

Kulturhuvudstadsfinal?
Idag kommer beskedet huruvida Umeå går vidare till final eller ej. Men Umeå har en stark ansökan och det vore snarast en senasation om Umeå inte går vidare till nästa omgång. Så känns det i alla fall. Vi får se i eftermiddag!

Pepparkakshuset till final!
Enligt uppgifter i VK idag har mitt pepparkakshus gått vidare till finalen i SM i Pepparkakshusbygge. Det var ju i så fall en skräll, minst sagt. Med tanke på den ‘mördande’ konkurrensen så antar jag att juryn belönade mig för att jag överhuvudtaget gav mig in i leken 🙂 Eller var det månne det snygga M:et på taket som var avgörande?