Mesiga sossar om klotterbekämpning

Vi har nyss behandlat den moderata motionen om införandet av noll-tolernas mot klotter och skadegörelse. Tyvärr vill de styrande socialdemokraterna inte bifalla motionen utan tvärtom avslå den. Att prata går alltså bra, men när det kommer till skarpt läge och verkligen göra någonting åt problemet så fegar Holmlund och övriga sossar ur. Det är lite symptomatiskt.

Är det då praktiskt möjligt att ta bort klotter inom 24 timmar? Javisst är det det. Med ny teknik, som bl.a. används av det företag som anlitas i Stockholm, så kan man ta bort klotter även under rena vinterförhållanden. (S) hävdade först att det är omöjligt att ta bort klotter när det är kallare temperatur än 5 plusgrader. Jaså? Men samma förslag la jag fram för 7 år sedan och då menade samma förvaltning att det var praktiskt genomförbart bara man fick mera resurser i inledningsskedet. Och inte har det blivit ett kallare klimat i Umeå de senaste åren, snarare tvärtom. En av sossarna erkände dock att det faktiskt går att ta bort klottret under vinterperioden.

Noll-tolerans mot klotter med snabba insatser är möjliga att genomföra i andra kommuner, såväl i norr som söder. I Stockholm har klottret minskat i omfattning sedan man införde reglen om 24 timmar – och man når målet till 90-95%. I Boden – ca 30 mil norrut – är ambitionen att påbörja saneringen inom 48 timmar från inkommen anmälan och det fixar man med den teknik man använder där så länge det inte är minusgrader. Då inväntar man plusgrader och när det blir det så åker man snabbt ut och tar bort klottret. I Boden har klottret minskat betydligt sedan man införde noll-tolerans och 48-timmars regeln.

Det är fånigt att som (s) hävda att klotterbekämpningen måste vara vilande i flera månader under året. Om man gör så, så är det inte konstigt att det hinner bli mycket klotter på våra fastigheter. Då är det ett medvetet beslut att i Umeå inte prioritera arbetet mot klotter. För det har att göra med vilken metod man använder helt uppenbart. Att det sedan kan finnas enskilda händelser (snöstorm, fel på utrustningen etc) som gör att man inte alltid kan klara av det inom 24 timmar är en annan sak – oförutsedda saker kan alltid dyka upp. Men det är inget argument för att säga nej till motionen.

Det är helt enkelt är en fråga om prioriteringar. Man vill inte satsa de resurser som krävs för att snabbt ta bort klotter. Lennart Holmlund (s) har visat sig vara en mes när det kommer till skarpt läge i kampen mot klotter och skadegörelse.