Tråkigt nej till snabbare insatser mot klotter

De flesta umebor är förbannade och upprörda över den nedskräpning som sker i vår stad i formen av klotter och skadegörelse. Många politiker delar den uppfattningen, har jag noterat.

Därför är det extra tråkigt att den moderata motionen med förslag om snabbare insatser mot klotter i Umeå genom särskild jourlinje och garanti att klottret skulle tas bort inom 24 timmar – att den fick nej! På besynnerliga grunder dessutom.

Dels menar man att det redan finns ett allmänt nummer man kan ringa för felrapportering (jo, men nu var ju förslaget att det skulle vara ett särskilt – och känt – telefonnummer just för klotter och skadegörelse…), dels menar man att det är omöjligt att ta bort klotter när det är kallare än +5 grader.

Hmmm. Men samma förslag lade jag fram för 7 år sedan och då menade samma förvaltning att det var praktiskt genomförbart bara man fick mera resurser. Och inte tusan har det blivit ett kallare klimat i Umeå de senaste åren, snarare tvärtom.

Jag misstänker att det helt enkelt är en fråga om prioriteringar. Man vill inte satsa mer resurser på åtgärder mot klotter och skadegörelse än vad man gör idag, och det är synd. För sex år sen var det ca 1 miljon kr mer per år det skulle kosta initialt att ta bort klotter inom 24 timmar efter upptäckt – den miljonen hade vi i i vårt budgetförslag.

Lennart Holmlund (s) talat gärna om hårdare tag och effektivare insatser, men när det blir skarpt läge röstar han nej. För mycket snack, för lite verkstad.