Straff och lärarbetyg

Straff?
Läser att en 19-åring som gjort sig skyldig till en rad brott i Umeå nu ska få genomgå en dykutbildning på Västkusten, vilket tydligen är en del i hans straff samt behandling. Det påminner om ‘värstingresorna’ i slutet på 80-talet. Då dömdes unga hårdföra kriminella till att segla jorden runt, på skattebetalarnas bekostnad. Det säger något om Sveriges snedvridna syn på brott och straff – man månar om de kriminella men glömmer bort brottsoffren.

Lärarbetyg
En representant för Lärarnas Riksförbund (LR) har skrivit i dagens VK och kritiserat Lennart Holmlund (s), Margareta Rönngren (s) och Tamara Spiric (v) för deras planer på ett låta eleverna betygsätta lärarna i Umeå, och det faktum att man sedan vill använda dessa betyg/omdömen för att styra lärarnas lönesättning. Jag tycker att LR-representanten har helt rätt i sina synpunkter. Det är ju fullkomligt korkat att ens komma på tanken att eleverna ska sätta betyg på sina lärare (elever utan någon som helst utbildning i ämnena eller pedagogik ska alltså ha samma rätt som universitetsutbildade lärare att sätta betyg….). Men som jag tidigare konstaterat så hyser de socialdemokratiska politikerna i den här kommunen ett tydligt förakt för lärarkåren. Bra att facket markerar mot stolligheterna!