En större stad i regionen ett hot mot Norrland? Skärp er!

Ett antal politiker har den senaste tiden gått till storms mot Umeås tillväxt och vår ambition att växa ytterligare. Politiker, märk väl. Bland människor i allmänhet, bland företagare och representanter från universitetet och andra organisationer kommer bara applåder för Umeås nya tillväxtambitioner när det gäller befolkningsmålet.

Vi ska vara mycket glada att dessa tillväxtnegativa politiker inte var aktiva på 1950- och 1960-talen för då hade de med exakt samma argument ‘Umeå får inte bli för starkt’ ha bekämpat försöken att få universitet och universitetssjukhus till vår kommun. Men är det nån som idag gnäller över att Umeå sedan dess har fått såväl universitet som universitetssjuhus, samt FÖRDUBBLAT vår befolkning? Och att detta skulle varit skadligt för Norrland???

Umeås konkurrenter ligger inte i norr utan i mellersta och södra Sverige, samt på den globala arenan. Det är också framförallt därifrån de nya invånarna ska lockas, inte minst ligger utmaningen att lyckas få en större del av de 7000 personer som varje år väljer att flytta ifrån Umeå , att istället stanna kvar.

Så där står vi. Vi har några politiker som vill minska takten på Umeås befolkningstillväxt – och vi har en majoritet (däribland vi moderater) som vill att Umeå ska fortsätta öka så att vi år 2050 hamnar på ett befolkningstal i närheten av 200 000 invånare.

Norrland har allt att vinna på att Umeå fortsätter växa, så att vi kan möta konkurrensen från södra Sverige. Tillväxt ger ringar på vattnet och leder till ökad tillväxt.