Lyckad kampanj, beachvolleyn och försvaret

I fyra månader har länets moderater bedrivet kampanjen ‘Måla Västerbotten blått’, och en viktig del i den kampanjen är att vi ska bli fler moderater i Västerbotten inför valet 2010. Igår hade 201 nya m-medlemmar värvats till länet och det placerar oss som det bästa moderatdistriktet i landet när det gäller nyvärvning. Så inte är det någon motvind för moderaterna här i Västerbotten, så mycket kan jag konstatera. Bästa medlemsvärvare är 1. Jan Nilsson (Vännäs), 2. Isac Öberg (Umeå) och 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (Lycksele). Bra kämpat, vänner! Nu gäller det att fortsätta på den inslagna vägen kommande månader och år.

Glädjande för alla beachvolleyentusiaster är dagens artikel i VK, när nu Lennart Holmlund (s) visar sig ha samma åsikt som den jag själv för en vecka sedan framförde på bloggen – nämligen att vi ska se till att beachvolleyturneringen ska kunna vara kvar i Umeå och på Rådhustorget. Om vi menar allvar med att centrum ska leva och att det ska hända saker på torget, så kan vi inte samtidigt stoppa de arrangemang som drar mycket publik och är uppskattat av umeborna. Vilket city beach bevisligen gör. Däremot måste tekniska nämnden hitta en bra lösning för vad som ska tillåtas där sett över året, och långsiktiga spelregler för torghandeln; ett arbete som jag förstår är på gång. Men hur som helst ett välkommet besked från högsta sosse-ledningen. Arrangörerna av beachvolleyn kan därmed andas ut.

Debatten om svenska försvaret har dragit igång på allvar. Alla partier har här ett ansvar att rannsaka sig själva för det är inte nåt parti som på allvar försökt hejda den stegvisa nedmonteringen under sista 10-20 åren. Men kanske finns där också en möjlighet till bred nationell samling – det tar tid att bygga upp ett försvar igen. Förhoppningsvis kan Alliansregeringen och socialdemokraterna ta varandra i handen och gemensamt visa sin vilja att kommande år börja skapa ett försvar som också är ett försvar av landets territorium, och inte bara ett insatsförsvar som kan göra internationella insatser här och där.