Hårdare straff och lite från Almedalen

Vår borgerliga regering har gett Riksåklagaren i uppdrag att utreda möjligheterna att skärpa straffen för återfallsförbrytare. Idag sker ingen tuffare bedömning även om brottslingen upprepar sina brott gång på gång. Ett exempel är en man som är dömd för att ha kört rattfull 48 gånger. Dessutom har han blivit dömd 77 fall av olovlig körning och även narkotikabrott, stölder, misshandel och en del andra brott. Som mest har han dömts till TIO månaders fängelse.

Enligt min uppfattning borde han sitta många, många ÅR i fängelse och i den mån han behöver vård ska han naturligtvis få det. Men det är som vanligt – i Sverige är brottslingarnas väl och ve högst prioriterat. Här måste det till en skärpning. 24 procent av dom som dömts till fängelse återfaller i ny brottslighet inom ett år. Inom tre år hade 38 procent återfallit i brott. Jämfört med 1990-talet ökar dessutom återfallsbrotten.

Regeringen gick till val på tuffare tag mot kriminalitet – nu är det dags att leverera även på detta område. Riksåklagaren ska lämna över sin rapport till justitieminister Beatrice Ask (m) i oktober och då förutsätter jag att regering och riksdag går till beslut och skärper straffen för en rad brott, inte minst för återfallsförbrytare.

Avslutningsvis en liten återblick från Almedalen. Jag tänkte att jag tar rapporteringen i spridda skurar. Det var ju första gången jag var där under politikerveckan och jag kan förstå varför det är en sådan massmedial fokusering kring det – alla är ju där, mer eller mindre. Partiledare, ministrar, partier, ungdomsförbund, fack och arbetsgivarorganisationer, organisationer, lobbyister, ja listan kan göras precis hur lång som helst. Trevligt var att träffa på några personer från Västerbotten också – talade bl.a. med folkpartisten Håkan Lindh under Alliansdagen. Sen var ju så klart Maud Olofsson där också och henne lyssnade jag till när Alliansens partiledare hade torgmöte på torsdag eftermiddag.