EM, Försvarsutskott, Vindeln och vallöften

Så var fotbolls-EM slut för denna gång och visst var Spanien en värdig vinnare. Matchen följdes med spänning i gårkväll. Hade, så här i efterhand, bara önskat att det hade gått bättre för Sverige i mästerskapet men i övrigt så innehöll det allt som man hade kunnat hoppas på.

Idag besöker borgerliga ledamöter ur försvarsutskottet Umeå. De gör besök på bl.a. FOI, Skyddscentrum och Umeå kommun. Tyvärr har jag inte möjlighet att själv delta vid besöken men förhoppningsvis får utskottsledamöterna en bra insyn i den viktiga verksamhet som bedrivs i tätt samarbete mellan de olika aktöerna. Inte minst behövs underlaget inför kommande beslut om hur försvarets pengar skall prioriteras.

Insåg just att jag inte kommenterat Vindeln-moderaternas utspel på bloggen, alltså det om att undersöka förutsättningarna för Vindeln och Umeå kommun att slås ihop. Jag tycker att Paul Redstig och övriga moderater är inne på helt rätt väg. Vi behöver mer av tätt samarbete inom Umeåregionen och om detta leder till att våra kommuner går ihop är det ju alldeles utmärkt. Vi ska se till vad som är bäst för människorna som bor i våra kommuner – och inte se till det som är bäst för byråkrati och politikerorganisationen. Jag tror starkt på att sudda ut gränserna mellan våra respektive kommuner. Om det sedan blir en sammanslagning eller ej är något som Vindeln (likväl som övriga kranskommuner till Umeå) själv måste bestämma sig för.

Avslutningsvis får regeringen beröm i senaste numret av Riksdags & Departement. Man uppfyller sina vallöften i en snabbare takt än någon kunde tro. 70 av 131 vallöften är redan genomförda. Endast 18 stycken är ännu inte påbörjade. Så man konstaterar att regeringen i alla fall inte kan beskyllas för att inte genomföra det man gick till val på. Tvärtom har man gjort det man lovade. Nu gäller det bara att bli bättre på att berätta om det också.