EM, budgetförberedelser och (s)trategi

Fotbollsmatchen mellan Sverige och Spanien blev en rysare. In i det sista trodde man att det skulle kunna bli oavgjort, men så kom spanjorernas segermål på övertid. Surt. Nu är det bara att ta nya tag inför matchen mot Ryssland.

Idag blir det att sätta sig med alla budgethandlingar och förbereda måndagens fullmäktige. Bl.a. ska alla gruppledare hålla inledningsanföranden så jag ska sätta mig och sammanfatta huvudragen i vår gemensamma Alliansbudget för Umeå kommun 2009.

Läser på nätet att socialdemokraternas hemliga valstrategi har läckt ut. Den klubbades av deras partistyrelse tidigare i veckan. Fast så hemlig och revolutionernade känns den inte eftersom det redan är den linjen som sossarna kör med på insändarsidor och bloggar. Regeringen ska framställas som hjärtlös och konsekvent benämnas som ‘den moderatledda regeringen’. Vidare ska regeringen ska svartmålas med fraser som att regeringen stänger dörrar, slösar och håller tillbaka utveckling.

Den debatten ska bli särskilt intressant att ta med socialdemokrater runt om i landet. Aldrig tidigare har sysselsättningssiffrorna varit så bra som nu, vi har rekordlåg statsskuld, Sverige har den lägsta arbetslösheten sedan 1991 osv osv. Och nu satsar vi på infrastrukturen, välfärden och polisen, SAMTIDIGT som vi fortsätter att göra det mer lönsamt att arbeta genom att sänka skatterna för låg- och medelinkomsttagare. Vad socialdemokraterna vill är fortfarande ‘hemligt’ men Mona Sahlin kommer förr eller senare att tvingas fram och ge besked – och då blir det en ny match.