Bensinpris och FN-pris

En statlig utredning har tydligen kommit fram till att bensinpriset borde höjas till 27 kr litern när vi nått år 2020, för att minska koldioxidutsläppen. Det är ju ett såväl huvudlöst och orealistiskt förslag. Kasta det i papperskorgen. Satsa istället på att få fram nya bilmodeller med betydligt lägre utsläpp än idag. Liakså borde vi satsa mer på bygga ut järnvägsnätet. 27 kr litern är ju fullständigt förödande för dem som även i fortsättningen kommer att vara beroende av bil. Och många kommer vara det. Inte minst hos oss uppe i Norrland.

FN har utsett projektet Bibliotek 2007 till vinnare av 2008 års ‘United Nations Public Service Award’. Priset ska belöna innovationer och extra goda resultat inom offentlig sektor. Bibliotek 2007 kallades det samarbetsprojekt mellan kommunbiblioteken i Umeå, Bjurholm, Vindeln, Nordmaling, Robertsfors som inleddes 2001 och avslutades 2007. Utgångspunkten var att, genom ett fördjupat samarbete mellan de sex kommunerna i Umeåregionen, göra bibliotekens tjänster mer tillgängliga med hjälp av IT.

Det är bara att lyfta på hatten och gratulera all personal som jobbat med Bibliotek 2007. Det ger oerhört god reklam för Umeå, utöver de faktiska positiva effekter det gett för biblioteksverksamheten. Det var bara två månader sedan jag stod på Moderaternas Kommunala rikskonferens i Göteborg och på ett seminarium lyfte upp just detta projekt som ett gott exempel från Umeå. Då berättade jag för seminariedeltagarna, däribland Sveriges kulturminister, att Bibliotek 2007 hade vunnit pris i Europa och att man nu var nominerad till FN-priset. Nästa år kan jag komma tillbaka och berätta att Umeå faktiskt vann! Kul.

Har också fått frågan om jag i egenskap av kommunalråd kan följa med till New York den 23 juni och ingå i den delegation som ska ta emot priset och jag har, efter lite pusslande med min kalender, tackat ja till inbjudan.