Hederskodex, shorts-läge och valborg

Tänke idag bara skriva en kort blogg om valborgsfirande, men händelserna igår i Storuman ändrade på det.

Det finns en oskriven lag, en gyllene regel, en HEDERSKODEX mellan de politiska partierna om att INTE lägga sig i andra partiers nomineringar. Man kan ha synpunkter på vad som händer i andra partier och man kan ha uppfattningar om andra partiers representanter. MEN. Man lägger självfallet sig aldrig i andra partiers fastställda nomineringar till offentliga förtroendeuppdrag. För då blir ju demokratin är riktig cirkus, i negativ bemärkelse.

Och det är exakt detta som har hänt i Storuman. Att döma av tidningsartikeln i VK idag så har socialdemokraterna, kristdemokraterna och kommunlistan samt ytterligare några fått för sig att börja lägga motförslag och votera om vem som moderaterna ska representeras av i kommunstyrelsen. Och så gör man bara inte. Punkt. Oavsett omständigheterna i övrigt, eventuella splittringar, personkonflikter etc.

Jag noterar att även Lennart Holmlund (s) uppmärksammat detta tidigare idag på sin blogg. Detta skulle inte kunna inträffa i Umeå, eller för den delen knappt i någon annan kommun i Sverige. Har man någon form av vett och etikett i politken så vet man detta. Lågt och osmakligt är bara förnamnet på vad jag tycker om det här agerandet.

Jaja, nog om det.

Blev tidigare intervjuad av en tidning om moderaternas stora kampanj ‘Måla Västerbotten blått’ i länet. När vi skulle ses på Rådhustorget för att ta några bilder, så insåg jag snabbt att jag klätt mig för varmt. Idag är det ju faktiskt läge för att börja ha på sig shorts. Snacka om sommarvärme! Efter fotograferingen blev det raka vägen och köpa årets första mjukglass för min egen del. Det blev några härliga minuters avkoppling i solen på torget, samtidigt som jag hann få diskutera städning av gågatan med två umebor som stannade till. Att det är en fråga som engagerar oss umebor är ingen nyhet – men det bevisades ännu en gång vid samtalet idag.

Så har jag kommit till det som egentligen var dagens korta tema: Att önska alla er läsare en skön, trivsam och avkopplande Valborg. Själv ska jag ta det riktigt lugnt, och håller tummarna för att slippa alltför mycket raketer och smällare. Det är nämligen rena tortyren för min hund Winston. Ni övriga hundägare vet vad jag talar om.

Imorgon är det 1:a maj. Kanske går jag då och lyssnar på socialdemokraternas klagokör – men det är svårt för dem att kritisera utvecklingen i Sverige. Vi har det senaste året sett den största minskningen av utanförskapet på 40 år! Nu får människor jobb istället för bidrag. Precis det vi lovade i valet 2006.

På återhörande.