Holmlund ute på hal is

När Lennart Holmlund är ute på hal is så gör han det klassiska – han höjer rösten. I sin blogg från igår så slår han sig för bröstet och påstår att Alliansens politik på kommunnivå innebär sämre sjukvård, skola m.m. Har han då något belägg för sina påståenden? Naturligtvis inte. Han skjuter från höften och hoppas som vanligt att ingen ska syna hans bluff. Är det nåt som Umeå skulle må bra av, så är det mer Allianspolitik och mindre sosse-floskler. Det enda (s) i Umeå är bra på, är att ta ut flera hundra miljoner kronor för mycket i kommunalskatt varje år, utan att vi får någon bättre välfärd för pengarna. Socialdemokraterna misshushåller med umebornas skattepengar. Och det är Holmlund stolt över.

Hur var det då med Holmlunds påståenden om att det mesta är sämre i borgerligt styrda kommuner och landsting?

Hälso- och sjukvården. Enligt en rapport av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) från oktober 2007 har Halland bäst tillgänglighet i landet, vad avser andelen patienter som omfattas av vårdgarantin och får komma på ett läkarbesök inom 7 dagar. Landstinget i Halland styrs av Allians för Sverige och miljöpartiet. Sämst är Dalarna som styrs av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Enligt samma rapport har Kronoberg (styrs av Allians för Sverige) högst andel besvarade samtal vid telefon för rådgivning eller tidsbokning. Sämst är Jämtland som styrs av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. I Örebro har socialdemokraterna styrt sedan landstinget bildades och landstinget återfinns i botten både vad avser tillgänglighet och förtroende för vården. På www.vantetider.se (drivs av SKL) redovisas hur stor andel av befolkningen som har tvingats vänta längre än 90 dagar på att få specialiserad vård. De fyra sämsta landstingen är: Västerbotten, Dalarna, Norrbotten och Jämtland. Alla dessa styrs av majoriteter där socialdemokraterna dominerar.

Dåliga skolor i borgerligt styrda kommuner? Lärarförbundet utsåg i oktober ‘Sveriges Bästa Skolkommun’. Lomma vann, Lund kom på andra plats och Båstad på tredje. Alla tre är moderatstyrda!!! Sedan finns förstås mer att säga om de kriterier som ligger bakom utmärkelsen, men det är en annan diskussion. Generellt så har skolresultaten i m-styrda kommuner varit bättre än i s-styrda, även när man tittat utifrån de s.k. SALSA-värdena.

Det var några exempel som jag kunde ta fram så här i farten nu på morgonen. Men återigen – socialdemokraterna kastar ur sig påståenden utan belägg. Det är tråkigt. Men kanske inte förvånande.