Apropå rubriksättning

Vad jag anser om opinionsmätningar har jag bloggat om tidigare. Den enda opinionsmätning som räknas är den som sker på valdagen och för riksdag, kommun och landsting blir det i september 2010. Sen är det så klart alltid trevligare att siffrorna pekar uppåt än att de pekar nedåt.

Idag kom en SIFO-mätning och rubriken som basuneras ut är att ‘M tappar bland pensionärer’ – som läsare antar man då att kontentan av mätningen rimligen är tuff läsning för moderaterna. Men trots rubriken så går moderaterna faktiskt framåt i denna opinionsmätning, och det intressanta är snarast att skillnaden mellan blocken minskar. Regeringen fortsätter att knappa in på oppositionens försprång. Men rubriksättaren har hittat att (m) tappar i en åldersgrupp och då väljer man istället att lyfta fram det. Å andra sidan så brukar (s) också råka ut för liknande rubriksättningar – men det understryker bara poängen att man bör ta opinionsundersökningar med en nypa salt. Liksom den vinkling man kan ge av resultaten.