Vad säger du nu då, Holmlund? ….samt om inställda presskonferenser

På sin blogg 28/1 hotade Lennart Holmlund att Umeå kommun skulle avbryta allt samarbete med Storuman, om den styrande Alliansen samarbetade med utbrytargänget från vänstern. Jag kritiserade Holmlund, eftersom Umeå inte ska lägga sig i Storumans inte angelägenheter och verkligen inte börja hota med att lägga ned länsövergripande samarbete.

Så här skrev Holmlund 28/1:
‘Nu får vi se vad som händer när flera vänsterpartister i Storuman hoppat av. Självklart ska man nu bort från regeringsställningen i kommunen för Westman är väl ordförande i skolstyrelsen och högeralliansen har ett samarbete med vänstern. (…) Vi har ett samarbete med Storumans kommun bland annat genom E12 alliansen och föreningen Blå vägen. Ska detta samarbete bestå så förväntar vi oss att ingen av de styrande sitter och har ett samarbete med folk som hotar demokratin och lurar väljarna.’

Jojo. Det vore intressant att höra Holmlunds synpunkt nu, när socialdemokraterna i Storuman går in i en allians med just urbrytarna i den sk Kommunlistan. Kommer Holmlund kontakta Gunilla Lundgren (s) och förklara att Umeå kommun tänker bryta allt samarbete med henne och Storuman om hon ‘har ett samarbete med folk som hotar demokratin och lurar väljarna’???

Jag ska samtidigt erkänna att Lennart Holmlund är skicklig. För det jag nu ska skriva om kan väl ändå inte vara en tillfällighet, eller? I normala fall på veckorna brukar vi ha extremt många ärenden att hantera på våra sammanträden. Tiden brukar knappt räcka till för allt som ska beslutas och diskuteras. Presskonferenserna brukar vara långa och kunna dra ut på tiden för att alla intressanta ärenden ska kunna redovisas och förklaras för pressen. Men under Holmlunds tre veckor i Thailand har vi tvingats ställa in varje presskonferens. Varför? Jo, vi har knappt haft några ärenden att ta ställning till överhuvudtaget. Vi har t.o.m. fått ställa in ett AU-sammanträde och det hör inte till vanligheten. Och när en viss person nu kommer tillbaka från Thailand så misstänker jag att allt blir som förr. Massor av ärenden, tjocka buntar med handlingar och långa pressskonferenser för en intresserad press.

Är detta en tillfällighet? Är det vettigt? Och är det rimligt? Många höjda ögonbryn har höjts när vi gång på gång har fått ställa in presskonferenserna p.g.a. för få ärenden.

Men som sagt – jag misstänker att traditionen med presskonferenser, vettiga ärendelistor och långa sammanträden snart kan återuppväckas inom Umeås kommunpolitik……..