Mona Sahlin, överklagningar, mer pengar i plånboken.

Mona Sahlins petning av Pär Nuder blev ju inte direkt någon succé. Sahlin har ju fått kritik för att hon inte synts särskilt mycket (inte för att det verkar spela nån roll med tanke på de höga opinionssiffrorna..), och den uppmärksdamhet hon får nu är ju direkt kontraproduktiv. Att peta någon genom att läcka ut uppgifter till massmedia, som sedan inte dementeras, är ju ett ganska osmakligt sätt att hantera trotjänare. Uppgifter i media har också spekulerat i att detta bara var början – näst i tur skulle bl.a. partisekreterare Marita Ulvskog vara. P.g.a. schabblet lär det nog dröja ett tag innan Sahlin vågar göra såna förändringar. Hennes ledarskap har fått sig en törn, minst sagt.

Jag välkomnar beskeden att ett antal överklagningar av detaljplaner har fått avslag. Rättvisepartiet försökte förhala byggandet av Botniabanans resecentrum Umeå Östra, men fick nyss avslag. Vänsterpartiets tidigare gruppledare i Umeå överklagade detaljplanen på Ålidhem (som skulle möjliggöra med handel), och fick också avslag. Bra att planerna och byggnationerna nu kan rulla vidare. Vi har tillräckligt med problem med överklagningar i den här staden – att vissa partier använder sig av överklagningsinstrumentet och inte accepterar demokratiskt fattade beslut är tråkigt. Men inte förvånande.

Den här månaden kom steg 2 i jobbavdraget. Det innebär ytterligare en skattesänkning för alla som arbetar, vilketsärskilt gör skillnad för dem som tjänar minst. Jobbskatteavdraget innebär en mycket högre procentuell skillnad för de som tjänar mindre.