Miljöbilar, kollektivtrafik och osmaklig retorik

Det verkar som att vi kommer lyckas stoppa sossarnas planer på att avskaffa den fria parkeringen för miljöbilar i Umeå. En majoritet av partierna som är representerade i kommunstyrelsen, som snart har att ta ställning till frågan, har uttalat sig för att behålla fri parkering under de första två timmarna för miljöbilar. Men däremot bör vi diskutera om definitionen av miljöbil kan vidgas så att den följer samma definition som på statlig nivå. Det här är positiva nyheter! Att börja motarbeta miljöbilar i Umeå, och påstå att det är miljöbilarnas fel att vi har dålig luft i Umeå, är pinsamt och sänder ut helt fel signaler.

Glädjande är också att vår satsning på kollektivtrafiken i Umeå gett resultat. Fler och fler umebor väljer att åka buss. Detta sedan vi bl.a. har utökat turtätheten på vissa linjer. Vi har lyckats vända en mångårig trend med ständiga underskott och färre och färre resenärer.

Avslutningsvis lyckas Lennart Holmlund i morgonens blogg komma med anklagelsen att det är Alliansregeringens fel att fler människor dör i trafiken. Ja du, Holmlund. Tyvärr är det så att fler människor kör ihjäl sig i trafiken. Men denna trend har vi sett under flera år, alltså även under den socialdemokratiska regeringens tid. Du kan inte skylla allt elände i världen på regeringen. (socialdemokraternas argumentation blir bara värre och värre – nyligen jämförde s-partisekreteraren Ulvskog vår statsminister Fredrik Reinfeldt med den kinesiske massmördaren och diktatorn Mao.)