Fattiga västerbottningar, vajer över väg m.m.

Åter hemma i Umeå efter att ha firat julen i Örnsköldsvik. Det var mycket trafik på väg upp och himla slaskigt, så man fick hålla ett lågt tempo på vägen. Men vi såg inga spår av trafikolyckor och det var ju skönt – annars är det många olyckor så här års.

Något bloggande blev det inte igår eftersom jag inte kom åt någon internetuppkoppling. Men världen går ju inte under för en missad blogg 🙂

Har just skummat igenom vk.se och ser att västerbottningarna är fattigast i Sverige (siffror från 2005), sett till den disponibla inkomsten. Det här är faktiskt något vi politiskt skulle kunna göra något åt omgående, om det bara fanns politisk vilja. Umeå har en av de högsta kommunalskatterna i landet, och de flesta kommuner i länet spelar tyvärr i samma division. Om vi bara sänkte skatten med 1 krona (vi skulle fortfarande ha betydligt högre skatt än snittet i Sverige), så skulle det innebära 5.000 kr mer i plånboken per år, för en familj med medelinkomst där båda jobbar. Om Umeå skulle ha samma kommunalskatt som snittet skulle det innebära 10.000 kr mer per år för en vanlig familj.

I Umeå är det som bekant Lennart Holmlund och hans sossar som sätter stopp för det. Vi i Alliansen har föreslagit en sänkning med en krona.

Avslutningsvis kan jag se att det är någon/några idioter som på natten mot juldagen hade satt upp en vajer över en väg på Umedalen. Lyckligtvis så kom ingen människa till skada, men det hade ju lika gärna kunnat sluta med en allvarlig personolycka. Varför ska det vara så svårt att sluta försöka skada andra människor?