Utomhusvåld, handeln och skolpengar

Utomhusvåldet i Sverige har ökat med 17% på två år. Nu ska polisen ta krafttag mot våldet. Det är inte en dag för tidigt. I Umeå har man redan börjat jobba på ett annat sätt – dessvärre har vi i vår stad sett en rad grova misshandelsfall den sista tiden, inte minst med råa gängöverfall.

Fullmäktige igår gick som väntat. Beklagligt att socialdemokraterna fortsätter försvara den gamla handelspolicyn. Hur länge ska Holmlund & CO motverka nyetableringar av företag som Bauhaus och Biltema? Det rör sig om många, många jobb. Och skatteintäckter till det allmänna som Umeå går miste om år efter år. Såg idag att Företagarna i Umeå uttalat sig positivt till förslaget att öppna upp Ersboda för mer handel. Bra! Ju fler vi blir som driver på, desto bättre.

Oväntat snabbt gick det att få kommunen att förbättra redovisningen av vad som är på gång politiskt, via Umeå kommuns hemsida. Mitt förslag att även de politiska partiernas interpellationer skulle presenteras där var genomfört innan jag ens hade hunnit läsa upp frågan. Det tackar jag för.

Ett välkommet besked kom också från Margareta Rönngren (s) om att Umeå ska ansöka om att få ta del av de extra pengar som regeringen ska satsa kommande år på läsa-skriva-räkna satsningar i grundskolan. Även om vi inte är förtjusta i specialdestinerade statsbidrag, ska vi så klart ta emot dem när vi har möjlighet. Pengarna är välkomna.