Holmlund, Umeå och min gamla hemstad Övik

Umeås förste kommunalråd Lennart Holmlund (s) verkar i sin blogg önska att han hade en annan befolkning – nämligen öviksborna. Han är avundsjuk på kollegan i Övik Elvy Söderström, som har det så mycket lättare eftersom inget överklagas där.

Jag tror att Holmlund bör tänka ett varv extra. Om han inte ska flytta till Övik förstås.

Jag menar att ett grundproblem i Umeå är att väldigt många tar framgången för given. Det har gått så bra för Umeå under lång tid, att många numera lugnt lutar sig tillbaka och tror att allt kommer gå som på räls – även om man överklagar allt, stoppar allt, protesterar mot allt och gör allt för att hindra tillväxt, nya jobb och nya bostadsområden. Någon annan kommer alltid att ordna så att framgångssagan fortsätter.

Det är dags att tänka om! Dags att lyfta sig i håret och få lite mer fart på Umeå. Jag är själv från Övik. Jag satt i fullmäktige där i början av 90-talet. Då var det en helt annan stämning – de flesta unga hade som enda mål att flytta därifrån. Många äldre också. Befolkningen minskade år efter år. Allt verkade gå åt pipan.

Men man lyckades skapa en positiv utveckling! Och sett ur det perspektivet är det inte konstigt att när nu det hela har vänt så ser självfallet öviksborna positivt på utvecklingen. När man lyckats vända trenden, gjutit liv och framtidstro i näringsliv och medborgare – så inser man att det inte duger att försöka stoppa sånt som ger jobb, tillväxt och större befolkning. För alternativet förskräcker.

17 våningshotell på hamnplan, mitt framför anrika Statt? Inga problem! Bättre det än att investeringen hamnar någonannanstans. Bättre att skatteintäckterna ökar, än att de minskar. Så går snacket.

Åter till Umeå. Istället för att skylla på befolkningen som kollektiv är det hög tid för de politiska partierna, vårt lokala näringsliv, föreningar och organisationer att skapa en ny vision för Umeå. Att spänna bågen högre. Sluta gräla om det som hände för 10, 20 eller 30 år sen. Låt oss istället se vad vi kan göra med utgångspunkt från idag.

I Umeå krävs det faktiskt också duktiga politiker, entreprenörer, mediarepresentanter, offentliganställda i kommun och landsting, företagare, föreningsfolk – allt i en salig blandning, som måste kunna FÖRKLARA VARFÖR tillväxt är nödvändig, varför nya handelsområden, nya handelsetableringar, nya jobb, varför det är viktigt med nya attraktiva bostadsområden, varför det är viktigt med satsningar på infrastruktur……..

Och kunna få en bred acceptans för detta.

Det har man lyckats med i min kära gamla hemstad Örnsköldsvik. Där drar man åt samma håll, när det gäller de breda dragen. Och där behöver inte det ledande kommunalrådet önska sig en annan befolkning.