Odenbergs avgång

Mellan eftermiddagens och kvällens olika möten har tiden gått åt till att kommentera försvarsministerns avgång. Kan ju inte ducka för frågan här på bloggen heller – fördelen med bloggen är ju samtidigt att man slipper bli ihopklippt eller bara hälften av det man har sagt kommer med. Vilket jag upptäckte att jag råkade ut för tidigare ikväll.

Bloggens fördelar blir uppenbar!

Hur som helst så har jag gång på gång beklagat Odenbergs beslut att avgå. Det var överraskande och han har varit en kompetent och bra försvarsminister.

Men med detta sagt så hindrar det inte mig att samtidigt instämma i den slutsats som de borgerliga partiledarna kommit fram till: det måste rimligen finnas utrymme att på några års sikt minska försvarets materielkostnader, som är höga i jämförelse med liknande länders kostnader. Bara beklagligt att Odenberg såg sig tvingad att avgå när han inte fick igenom sin uppfattning.

Det skadar så klart i kort perspektiv bilden av regeringen, även om det förmodligen snabbt blåser över. Att ministrar avgår händer ju i de flesta regeringar.