Låt oss anta utmaningen från Sundsvall

Sundsvall har kört igång en kampanj för att marknadsföra sig som Norrlands huvudstad. Tidigare har man också lagt beslag på titeln i sig genom att registrera den som sin egen. Då skrattade jag mest åt tilltaget – det faller ju som på sin egen orimlighet. Men jag tror faktiskt vi ska tackla det på motsatt vis.

Låt oss anta utmaningen! För en utmaning är precis vad det är.

Konkurrens mellan länder, regioner och städer är jättebra. Därför ska vi välkomna att Sundsvall nu höjer ribban, tänker till och ger järnet. Det stimulerar oss att prestera bättre.

I det här fallet tvingar det oss i Umeå till att skärpa till oss. Vår unika ställning i norr är inte given för alltid. Även vi kan bli omkörda. När Sundsvall sticker ut hakan ska vi därför ta tillfället i akt och prestera bättre på område efter område. Det är hög tid för en nystart i Umeå.

Vi behöver krafttag och beslut kring bl.a. planeringsfrågorna, infrastrukturfrågorna, skatten, företagsklimatet, jobben.

Låt oss lyfta den kastade handsken.