Ta itu med fusket

Hade tänkt ta ledig från bloggandet nån dag nu när jag träffar kompisgänget, men kan inte helt släppa greppet om tangetbordet.

Såg ett förbaskat upprörande reportage på TV3 häromkvällen. Det handlade om hur utbrett fusket med olika bidragssystem i Sverige faktiskt är. Man gjorde en jämförelse som förtjänar upprepas:
Kostnaderna för alla väpnade bankrån och värdetransportrån uppgår till 60 miljoner kr/år. Som tjuvarna kommer undan med alltså. Och vad tror ni fusket med olika bidrag går loss på? Kostnaderna för fusket med de svenska bidragssystemen kostar 15 MILJARDER KR/ÅR. Ja, ni läste rätt. Jag kan rekommendera att se reprisen av Insider, annars går det säkert att se på nätet också.

15 miljarder kostar det alltså det svenska samhället varje år när folk fuskar med sjukpenning, föräldraförsäkring, barnbidrag och annat. De pengarna hade gjort bättre nytta i den svenska sjukvården eller äldreomsorgen.

Och det är inte heller vilka som helst som fuskar. Bedömningen är att 80% av fuskarna som utnyttjar våra bidragssystem är s.k. yrkeskriminella. Det är dags att ta krafttag mot fuskarna. Jag hoppas att regeringen tar de initiativ som krävs. Låt de statliga myndigheterna samköra de register som behövs. Det borde ju vara en självklarhet, men så är det uppenbarligen inte. Och Försäkringskassan ska ha applåder för att de nu gör sitt bästa för att få tag på fuskarna. Och självklart ska allt fusk polisanmälas!

Som sagt.
60 miljoner kr försvinner varje år i värdetransportrån och bankrån – 15 miljarder kr försvinner varje år i bidragsfusk.

15 miljarder. Varje år.