Lördagkväll, steg i rätt riktning och skolundersökning

Lördagkväll och härligt väder. Solen skiner. Så vad gör jag? Sitter på mitt arbetsrum i Stadshuset och går igenom fullmäktigehandlingar inför måndagens politiska drabbning om budgeten i Umeå kommun. Söndagen är fulltecknad då vi ska träffa släktingar och lite annat, så därför gäller det att utnyttja tiden väl.

Blir ganska nöjd när jag läser igenom det inledningsanförande som jag höll vid budgetdebatten för ett år sedan. Kan konstatera att vi i Alliansen under det gångna året fått igenom flera av våra förslag som då röstades ned av (s). Bl.a. vårt krav om att utreda osund konkurrens i de kommunala verksamheterna och kommunala bolagen. Och förslaget om att det nya badhuset ska innhålla en 50-meters bassäng. Nu har vi lyckats få med sossarna på vagnen i dom frågorna.

Igår presenterade SKL en välkommen rapport ‘ Öppna jämförelser’ över den svenska grundskolan. Dels är jämförelser ett effektivt sätt att stimulera till analys, diskussion och förbättringar i den egna verksamheten. Dels har skattebetalarna rätt till full insyn i vad deras skattepengar ger för resultat och hur kommunens verksamhet står sig i jämförelse med andra kommuner.

För Umeås del var det egentligen inga nyheter – jag har också bloggat om det tidigare. Slutsatserna för Umeås del är att vi har en betydligt högre kostnad än jämförbara kommuner och vi får inte ut mer kvalité för pengarna. Ser vi till resultatet presterar Umeås skolor sämre än förväntat när det gäller uppnått målet i alla ämnen och genomsnittligt betygspoäng. Trots att vi satsar mer pengar. Återkommer till detta i fullmäktigedebatten på måndag.

För den som orkat läsa detta, så önskar jag Dig en fortsatt trevlig helg!