Lägsta arbetslösheten på 16 år

Arbetslösheten
Sverige är på rätt väg. Enligt AMS senaste statistik har vi nu den lägsta arbetslösheten i landet på 16 år. På 16 år!! Antalet lediga jobb som anmäls till arbetsförmedlingarna ökar. Vi ser samtidigt att det också går riktigt bra för det norrländska näringslivet. Konkurserna minskar mer än i övriga landet.

Statens överskott
Staten går bra ekonomiskt. Största överskottet för en enskild månad sedan maj år 2000. En av förklaringarna är försäljningen av aktier i Telia Sonera. Man skulle önska att en del av överskottet kunde gå till satsningar på nödvändig infrastruktur runt om i landet – vägar och järnvägar. Fungerande infrastruktur är en förutsättning för ökad tillväxt. Amorteringarna på statsskulden kan ju ske i snabb takt ändå.

Debatt som blev diskussion
Igår skulle jag och Tamara Spiric (v) debattera kommunala profilskolor i Västerbottensnytt. Nu blev det snarare en diskussion, eftersom vi för ovanlighetens skull var hyfsat överens. Det är bra att fler och fler kommunala skolor erbjuder särskilda profilinriktningar. Det ökar attraktiviteten och synes ge goda resultat. Tror det vore värdefullt även med profilklasser inom ämnen som matematik och det naturvetenskapliga området.

Nu ska jag snabbt ut i skogen för en runda med vovven. Sen blir det sammanträde efter lunch med bl.a. UmeBRÅ. Och sen kommer större delen av helgen att ägnas åt att plöja igenom sammanträdeshandlingar inför nästa vecka.