Planekonomi (s)tyr handelspolitiken i Umeå

I helgen fick vi läsa om ytterligare ett exempel på hur upp och nedvänd handelspolitiken i Umeå är. Byggvarujätten Bauhaus vill etablera sig i Umeå. Enligt tidningsuppgifter skulle det kunna röra sig om 150 (!) nya jobb till Umeå. Detta skulle kunna få vilken politiker som helst att hoppa högt av glädje.

Så inte i Umeå uppenbarligen. Det som hindrar Bauhaus att komma till Umeå är – just det, politiker. Närmare bestämt socialdemokraterna. I sin iver att styra handeln med planekonomiska lagar så har (s) bestämt sig för att all nyetablering som kräver större ytor ska koncentreras till ett särskilt område: Klockarbäcken. Problemet är bara att merparten av företagen – däribland Bauhaus – vill lokalisera sig till andra platser istället. Ersboda/Green-zone är ett sådant område som med fördel skulle kunna erbjudas som alternativ. Men socialdemokraterna vägrar hårdnackat att ge efter, dom har ju bestämt sig för att det bara är Klockarbäcken som gäller.

Då verkar det inte göra något att Umeå år efter år går miste om nyetableringar, hundratals jobb och många miljoner i förlorade skatteintäkter.

Det här håller inte längre. Kommunen måste snarast ompröva handelspolitiken. Öppna upp Strömpilen och Ersboda för mer handelsetableringar!