Handeln, kollektivtrafik, nytt handlingsprogram och…..ny omgång av 24!

Handeln i Umeå
På torsdagmorgon hålls Morgonpasset på Rex. Denna gång handlar det om handeln i Umeå. Ett bra ämnesval – jag har tänkt gå dit och lyssna.

Det har blivit hög tid att uppmuntra fler handelsetableringar i Umeå. Det finns många företag som står och stampar och vill etablera sig i Umeå – men de får inte vettiga lokaliseringsalternativ av kommunen. Vissa företag har då gått vidare och etablerat sig på andra orter i Norrland. Vi måste ändra på kommunens handelsstrategi – låt företagen välja mellan flera olika placeringsalternativ. Öppna upp Ersbode/Green-zone och Strömpilen för ytterligare handelsetableringar. Kommunen borde jubla över dem som vill utveckla handeln. Det ger fler företag, fler jobb till Umeå, ökade skatteintäkter. Frågan är bara – när ska (s) våga ta steget, släppa gammal prestige och ompröva handelspolitiken i kommunen?

Kollektivtrafik på rätt väg
Idag hade vi fullmäktigesammanträde och en sak som diskuterades var kollektivtrafiken i Umeå. Från att ha varit kommunens sorgebarn har trenden vänt. Sedan vi konkurrensutsatte kollektivtrafiken åker fler umebor buss. Bytet till en privat operatör har lett till att vi har ‘mer pengar att köra buss för’. Nu kan vi satsa bl.a. genom ökad turtäthet, fler direktbussar och fler nattbussar. Tänk vad bra det är med konkurrens!

Nytt moderat handlingsprogram
På moderaternas partistämma i september ska vi ta ställning till ett nytt handlingsprogram. Har bara skummat igenom det men tydligt är att man fortsätter på den inslagna vägen att reformera partiet i linje med vad som redan anslagits med ‘nya moderaterna’ . Fokus ligger på kampen mot utanförskapet och återupprättandet av arbetets värde. Två områden som också särskilt lyfts fram är jämställdhet och utformandet av en bättre miljöpolitik. Det är bra. Vi ska inte hymla om att dessa frågor behandlats lite slapphänt genom åren. Nu blir det bättring.

Avslutningsvis…..
…så har en ny omgång av tv-serien 24 börjat ikväll. Äntligen! En av de få serier jag gett mig tid att följa på tv under åren är just 24, med Kiefer Sutherland i huvudrollen som den terroristbekämpande Jack Bauer. Nu är det bara att hålla tummarna för att inte alltför många måndagkvällar är upptagna med annat under våren.