Uppvaktning av kulturministern 28/3

Norrlandsoperan är en juvel för Umeå. Man blir besviken när förutsättningarna för verksamheten ändras utan någon egentlig förvarning. Indragningen av de s.k. momspengarna är ett exempel på detta. Och sedan tidigare missgynnas Norrlandsoperan och andra regionala institutioner när det gäller skattereglerna – alla tillresande frilansartisters resor och boende beskattas vilket för en teater som Norrlandsoperan innebär merkostnader på cirka en miljon kronor per år.

Detta och andra missförhållanden måste så klart påtalas!

En delegation bestående av representanter för Norrlandsoperan och dess ägare (Umeå kommun och landstinget) kommer därför att uppvakta kulturministern vid hennes besök i Umeå onsdagen den 28 mars.

Det här blev klart i går, fredag. Vår första tanke från kommunledningens sida var annars att vi skulle åka ner till Stockholm för att föra fram våra synpunkter – men när ministern ändå besöker Umeå så passar det ju alldeles utmärkt att göra det då.

Så nu är mötet med kulturministern inbokat. Förhoppningsvis hinner vi också dela med oss av en del av allt spännande som sker på kulturfronten i Umeå. Lite reklam för vår ambition att bli Europas kulturhuvudstad ska vi också hinna med, hoppas jag.