Anders Ågren

Genomför högskoleprovet i höst!

Nedanstående pressmeddelande skickade vi ut från Moderaterna igår. Lägger även upp det här på bloggen.

Pressmeddelande

Moderaterna föreslår att högskoleprovet ska kunna skrivas i Umeå kommuns lokaler

I början av augusti meddelande Universitets- och högskolerådet (UHR) att höstens högskoleprov ställs in på grund av coronapandemin. Nu föreslår Moderaterna i Umeå att kommunen ska möjliggöra genomförandet av höstens högskoleprov. I en skrivelse till för- och grundskolenämnden samt gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden kräver Moderaterna att Umeå kommun kontaktar UHR och erbjuder kommunens lokaler. Syftet med detta är att högskoleprovet ska kunna genomföras i Umeå nu i höst.

– Det finns lösningar för att högskoleprovet ska kunna genomföras i höst på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Kommunen kan exempelvis tillhandahålla extra lokaler, vilket underlättar för att social distans kan upprätthållas under provtillfället. Flera kommuner agerar på samma sätt och förbereder lämpliga lokaler för att så ska kunna ske: Växjö, Göteborg, Örebro, Danderyd, Motala, Nacka, Partille och Linköping för att nämna några, säger Lena Riedl, vice ordförande i för- och grundskolenämnden (M).

– I en tid då arbetslösheten är hög är det kanske viktigare än någonsin att människor får möjligheten att utbilda sig. Högskoleprovet är ett betydelsefullt alternativ för dem som inte har tillräckliga betyg från gymnasiet. För dem är högskoleprovet en andra chans att komma in på sin drömutbildning. Höstens prov kan vara det viktigaste på länge, eftersom vårens prov ställdes in, säger Madelene Nord, ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (M).

Moderaterna i Skellefteå meddelande förra veckan att de kräver att Skellefteå kommun ska göra vad kommunen kan för att provet ska bli av. På nationell nivå driver Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna frågan om att högskoleprovet ska genomföras i höst.