Anders Ågren

Socialdemokraterna verkar ha abdikerat både nationellt och lokalt. Pinsamt att se.

Foto: David Andersson

På riksplanet skyller statsminister Stefan Löfven (S) den brutala vågen av ungdomsrån på Alliansens skattesänkningar 2006-2014. Hans totala brist på verklighetsförankring gällande brottsligheten har gjort honom till föremål för mycket löje och hån under de senaste dagarna.

I Umeå verkar Socialdemokraterna ha fått samma obegripliga talepunkter. Sedan tidigare har de ju högröstat förklarat att Moderaternas uppmärksammande av våldsbrottslighet, bilbränder och narkotikahandel i Umeå bara är ett sätt att svartmåla och sprida oro. För sådant händer ju inte i Umeå. Eller?

De senaste två veckornas allvarliga bilbränder – 50 bilar i natt på Mariehem, och 4 bilar förra veckan på Ersboda – bemöts idag av kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) på sin blogg med att han varnar för………….trumvirvel…………..moderata skattesänkningar!

Bilbränder som alltså av polisen misstänks vara anlagda. Men Lindberg är mest fokuserad vid att kritisera mig och Moderaterna. Precis samma strategi som de senaste två åren i denna fråga.

Men det fungerar inte längre. Alla kan se att vi moderater haft rätt hela tiden. Alla kan se att det faktiskt är Socialdemokraterna som mörkat och försökt dölja den oroväckande utvecklingen gällande kriminalitet i Umeå.

Det är därför de så desperat, både Hans Lindberg och Andreas Lundgren, på sina respektive bloggar ljuger om moderata förslag. De påstår att M har förslag som skulle ”slakta” socialtjänsten.

När vi inte drar ned en enda krona på socialtjänstens verksamhet.

Däremot har vi lagt förslag på att skärpa kontrollerna av utbetalning av försörjningsstöd. När man på annat håll i landet började genomföra frivilliga hembesök vid nya ansökningar om försörjningsstöd som en del i pågående utredningar, så blev det tydliga resultat. 24% av besöken ledde till avslag på ansökan om försörjningsstöd. Vi vill att frivilliga hembesök införs även i Umeå kommun, i linje med vad som införts i andra kommuner. Detta innebär också att kostnaderna för försörjningsstöd i Umeå ska kunna minska påtagligt. Och som en följd kan vi minska ramen för IF-nämnden.

Men det drabbar alltså inte det förebyggande arbetet. Ett aktivt brottsförebyggande arbete från socialtjänst och skola är avgörande för att långsiktigt öka tryggheten. Moderaterna satsar också mer på skolan än (S) i Umeå. Och vi drar alltså inte ned på det förebyggande arbetet inom socialtjänsten.

Vi moderater satsade även dubbelt så mycket som Socialdemokraterna på insatsen ”Umeå växer – tryggt och säkert” i budgeten för 2020. Tvärtemot Socialdemokraternas lögner, så värdesätter vi det förebyggande arbetet.

Det handlar om prioriteringar. Och ledarskap.

S verkar ha abdikerat i Umeå.