Anders Ågren

Ur led är tiden

Denna replik från mig och Lena Riedl är införd i dagens VK:

Ur led är tiden

Det råder ett märkligt debattklimat i Umeå numera. Peter Vigren (S), ordförande i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden går i VK (5/11) till angrepp mot Moderaterna.

Att stå upp för svensk grundlag, liksom elevers frihet att kunna välja mellan olika sorters maträtter – det ses numera som ett arbete för att trumma hem moderaternas ”bunkerkonservativa världsbild.” Vigren har kommit fram till slutsatsen att Moderaterna håller bygger upp ”sitt fiktiva mardrömslandskap om ett kollapsat samhälle som styrs av vansinniga klimatalarmister.”

Vadan detta koleriska utbrott, frågar sig vän av ordning. För oss moderater är det viktigt med öppenhet, transparens och yttrandefrihet i kommunal verksamhet. Det värnar vi för såväl anställda som förtroendevalda. Som politiker kommenterar och diskuterar vi ständigt sådant som rör Umeå kommun. Självfallet måste beslutsfattare få diskutera detta öppet. Självfallet måste vi också få svara på frågor från massmedia. Det är en viktig del av demokratin. Men det gillar inte Socialdemokraterna.

Om en kommunal verksamhet – oavsett om det gäller ett äldreboende, en skola eller en verksamhet i stadshuset – skickar ut skriftlig information med innebörden att verksamheten ska bryta mot grundlagen – ja, får man faktiskt vara beredd på att erhålla kritik.

Likaså om en kommunal verksamhet beslutar att alla ska tvingas äta vegetariskt. Det är fel på så många plan. Enligt aktuell statistik är ca 10 procent veganer eller vegetarianer i Sverige. Varför ska de övriga 90 procent tvingas äta vegetariskt? Oavsett om det gäller en förskola eller ett äldreboende.

Detta orimliga beslut i en kommunal verksamhet måste självklart politiker kunna reagera på. Yttrandefriheten gäller även oss moderater – och vi står upp för valfrihet för både unga och äldre.

Den här diskussionen påminner om debatten som blossade upp i Umeå för 1,5 år sedan om kriminaliteten. Då gick stora delar av det officiella Umeå i taket över att Moderaterna uppmärksammade den ökande grova brottsligheten i vår kommun. Massmedia mobiliserade då sina journalister, upprörda Socialdemokrater ställde sig på rad och kritiserade M för svartmålning, sociala medier svämmade över av angrepp från vänsteranhängare.

Trots att alla egentligen visste att vi hade rätt i sak. Trots att alla partier i UmeBrå visste att vartenda ord från M var korrekt – om knarkhandel, utpressning, våldsbrottslighet, risk för religiös radikalisering etc. Men bara för att vi moderater lade upp en film på Facebook som fick stor spridning, så blev alla ansvariga Socialdemokrater upprörda och förnekade all fakta. Trots att informationen som vi presenterade i den moderata filmen kom från UmeBrå.

Nu kritiseras vi p.g.a. vår uppfattning att det är viktigt att Umeås skolor följer grundlagen, samt vår ståndpunkt alla kommunala skolor måste erbjuda både kötträtter och vegetarisk kost till eleverna. Ur led är tiden.

Anders Ågren Kommunalråd, M

Lena Riedl Vice ordförande i För- och grundskolenämnden, M