Anders Ågren

Manifestationen i Umeå till minne av Kristallnatten

Idag har jag deltagit vid Manifestationen i Umeå till minne av Kristallnatten.

Bifogar nedan det tal som jag höll för Moderaternas räkning. (OBS! Det talade ordet gäller).

Vänner!

Mitt namn är Anders Ågren, och jag representerar Moderaterna.

Det har gått 81 år sen Kristallnatten inträffade den 9 november 1938 i Tyskland. En natt där synagoger brändes ned, judiska butiker fick skyltfönster krossade, människor fick sina hem vandaliserade och hundratals judar mördades. De förbrytelser som under de kommande åren skedde har alltsedan dess fått symbolisera människans ondska och människans förmåga att göra omänskliga gärningar.

För två år sedan besökte jag själv förintelselägret Auschwitz i Polen. Det borde fler göra i dessa dagar av historielöshet. Den kanske enskilt tydligaste symbolen för antisemitism, folkmord och terror i vår värld. Det fanns också andra läger: Dachau, Majdanek, Treblinka m.fl. Läger, vars enda syfte var slavarbete och utrotning. Det finns många lärdomar att dra av det som skedde under Förintelsen. Men sak tronar högst av dem alla: Låt oss aldrig glömma. Är det något som vi, oavsett vilken bakgrund vi har, är skyldiga dem som föll offer för nazisternas barbari – så är det att inte glömma det som skedde.

Antisemitism finns än idag. Tyvärr är den på frammarsch. I december 2018 publicerade EU:s byrå för grundläggande rättigheter en undersökning som visade på en ökad otrygghet bland Europas judar. Undersökningen byggde på svar från 16 000 judar inom EU. 90 procent upplevde att antisemitismen hade ökat de senaste fem åren. 85 procent såg antisemitismen som ett stort problem. Ungefär samma siffror när man tittar på de nedbrutna siffrorna för Sverige.

Detta måste tas på allvar! Man vittnar om trakasserier, hot, våld och förolämpningar i vardagen. Sociala medier fylls av antisemitiska inlägg, människor med judisk bakgrund utsätts för hot och trakasserier. Man möts av antijudiska yttringar på offentliga platser. I Europa, i Sverige, i Umeå.

Vi lever i en värld där hat och våldsextremism hela tiden finner nya uttryck. Detta måste bekämpas. Oavsett vilka grupperingar som är ute efter att mörda och fördriva oliktänkande. Oavsett det gäller nazister, vänsterextrema eller för den delen radikala islamister. Staten borde förbjuda deltagande i våldsbejakande organisationer.

Att samlas, påminna och uppmärksamma Kristallnatten en dag som denna är viktigt. Vi skall ta kampen. Vi ska stå enade i vår front mot antisemitism. Umeå ska stå samlat på judarnas sida.

Tack för ordet!