Anders Ågren

Brottsligheten försvinner inte, bara för att man undviker att prata om den!

Skriver på insändarplats i dagens VK. Insändaren läggs upp även här på bloggen.

Fjärde skottlossningen i Umeå på åtta månader!

Massmedia rapporterar om skottlossning i bostadsområdet Mariehem, mitt på dagen. Detta är fjärde skjutningen i Umeå på åtta månader. Tidigare har det gällt Ålidhem, Östra Ersboda och nu alltså Mariehem under måndagen. I vad som enligt polisuppgifter verkar vara kriminella uppgörelser.

Jag och Moderaterna har varnat för en allvarlig utveckling gällande brottsligheten i vår kommun, men vi har då anklagats av såväl andra partier som massmedia för svartmålning. När vi bara konstaterat hur läget ser ut.

Jag anser att det är vår förbannade skyldighet som politiker att faktiskt uppmärksamma problemen i Umeå – och komma med förslag om hur vi ska kunna minska brottsligheten.

Brottsförebyggande rådet har sedan några år noterat en oroande utveckling, med bl.a. våldsbrottslighet, utpressning och knarkhandel. Tendenser till ”social oro” har på senare år observerats i de nordöstra bostadsområdena i staden. Därför genomförs också en särskild satsning på att motverka brottsligheten i dessa områden, där kommunen och polisen har ett samarbete.

Det finns mycket som kan göras. Kampen mot kriminaliteten måste intensifieras. Allt ifrån fler poliser, ökad kameraövervakning, hårdare straff till mer förebyggande insatser. Och diskussionen måste kunna föras, utan att vi politiska företrädare som uppmärksammar brottsligheten ska behöva beskyllas och anklagas för ”svartmålning” och att ”sprida oro”.

Brottsligheten försvinner inte, bara för att vi undviker att tala om den. Tvärtom ser vi ju att den negativa utvecklingen med kriminalitet fortsätter.

Men den kan förhindras med rätt åtgärder! Sätt hårt mot hårt. Gängkriminaliteten måste stoppas. Öka tryggheten och minska brottsligheten!

Anders Ågren (M)

Kommunalråd, Umeå