Anders Ågren

Kommunism och nazism – samma ondska!

Idag vaknade även våra lokaltidningar till beträffande Vänsterpartiets samarbete med extremvänstern i Umeå på 1:a maj.

Såväl VK som Folkbladet ringde och gjorde intervjuer, vilket var bra. Lite märkligt dock att det krävdes att det först skulle bli en nationell nyhet, med Rapportsändningar två kvällar i rad, innan man gjorde bedömningen att det fanns ett visst lokalt nyhetsvärde i att Vänsterpartiet i Umeå demonstrerar tillsammans med partier och organisationer som vill avskaffa den svenska demokratin, genomföra revolution och införa diktatur.

Men bättre sent än aldrig.

Även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har tagit avstånd från sina partivänners agerande, men får ganska direkt mothugg från V-politiker i Umeå. Mer om detta senare.

Vi lever i en orolig tid, där vänster- och högerextremister liksom våldsbejakande islamistisk extremism är på frammarsch. Då är det allas vårt ansvar att värna ett fritt och demokratiskt samhälle. Varje dag.

Men i Umeå är det oroväckande många människor som av någon anledning inte verkar bry sig om kommunismens illdåd. Trots att kommunismen under 1900-talet mördat omkring fyra gånger fler än nazisterna, så verkar det fortfarande vara oroväckande många i Umeå som sympatiserar med just kommunismen.

Nazism och kommunism är samma ondska. Det borde vara lika självklart att bekämpa kommunism, som det är att bekämpa nazism.

Demokrati eller diktatur? Ställningstagandet borde vara enkelt.