Anders Ågren

Kommunism = massmord och förtryck

I dagens VK har jag fått följande insändare publicerad.

Kommunism = massmord och förtryck

Ränderna går aldrig ur. I Umeå kommer Sveriges gamla kommunistparti – Vänsterpartiet – på 1:a maj i Umeå att demonstrera i ett gemensamt arrangemang tillsammans med bl.a. Kommunistiska Partiet och den marxistiska organisationen Revolution.

Det är skamligt. Det är osmakligt. Av de 170 miljoner människor som slaktades i massmord under 1900-talet så står kommunisterna för nästan två tredjedelar. Mer konkret så har alltså omkring 110 miljoner människor dödats i kommunismens namn. Varhelst marxistiska idéströmningar blivit statsbärande ideologi har den resulterat i förtryck av de mänskliga fri- och rättigheterna. Oavsett vi talar om Sovjetunionen, Kina, Albanien, Pol Pots Kambodja, Castros Kuba, Albanien, Rumänien, Nordkorea, Vietnam, Östtyskland, Etiopien eller Mexiko har resultatet alltid varit terror och statsorganiserat mördande.

Men i Umeå, där smått ofattbara 16 procent av umeåborna röstade på Vänsterpartiet (Sveriges gamla kommunistparti) i valet 2018, verkar man inte bekymra sig över att öppet marschera med vänsterextrema krafter. Här skäms man inte för kommunismen, utan går tvärtom gemensamt under röda fanor.

Antar att vi nu får se samma upprörda reaktioner och stora tidningsrubriker om detta, som om något parti i fullmäktige skulle marschera tillsammans med nazistiska organisationer. Men nej, det lär inte inträffa. Nu heller.

I en alltmer orolig omvärld, där vänster- och högerextremister liksom våldsbejakande islamistisk extremism är på frammarsch är det allas vårt ansvar att värna ett fritt och demokratiskt samhälle. Varje dag. Och i detta borde ingå det självklara att ta avstånd även från kommunismen.

Anders Ågren

Förbundsordförande, Moderaterna i Västerbotten