Ja till planer för högre hotell

Ett enigt näringslivs- och planeringsutskott har i eftermiddag tagt beslut om att föreslå kommunfullmäktige att anta förslaget till detaljplan för fastigheten Ran 7. D.v.s. den fastighet där Clarion Collection Hotell Uman ligger. Från moderaterna välkomnar vi verkligen det beslutet.

Det här pressmeddelandet har skickats ut från Umeå kommun nu efter sammanträdets avslutande:

Ja till planer för ett högre hotell Uman

Hotell Uman vill växa på höjden. 75 rum blir resultatet av den fyra våningar höga tillbyggnaden som näringslivs- och planeringsutskottet ställt sig bakom. Detaljplanen ska antas av kommunfullmäktige i slutet av november.

Detaljplanen har arbetats om efter synpunkter från Länsstyrelsen. Länsstyrelsen ville att gestaltningen skulle säkerställas ytterligare i planen. De hänvisade bland annat till inverkan på riksintresset i centrala Umeå och konsekvenser för intilliggande byggnadsminnen som till exempel Gamla telegrafen/Riksbanken. Länsstyrelsens synpunkter har beaktats och gestaltningen förtydligats ytterligare i detaljplanen.

Tillbyggnad med fyra våningar
Planförslaget innebär att det byggs fyra våningar över innergården. Den föreslagna tillbyggnaden blir väl indragen både från Storgatan och från Vasagatan samt från tomtgränsen i öster.

Tillbyggnaden ska passa in i omgivningen med respekt för de äldre husen bredvid, och samtidigt ge staden en snygg silhuett från älven. Den nya byggnadsdelen kommer bli cirka 9 meter högre än den befintliga byggnaden och antalet hotellrum ökas med 75 stycken.