Varmt välkommen – besök av Cherson och Vasa stad i Umeå denna vecka!

En delegation med politiker och tjänstemän från den ukrainska staden Cherson besöker denna vecka Umeå för att förbereda ett fördjupat samarbete mellan våra städer.

Bredvid mig på bilden den ukrainska politikern Dmytro Poddubnyy, kommunalrådet Janet Ågren (S) och två tjänstemän från Cherson – Oksana Pronina och Tetiana Banshchykova.

På plats i Umeå denna vecka – dock inte med på bilden – finns även företrädare för vår finska vänort Vasa stad, som också inlett samarbete med Cherson.

Utrikespolitik är förvisso en nationell fråga, men kommuner har ju möjlighet att välja vilka vi samarbetar med. Och våra val har betydelse. Det är viktigt att den fria världen visar sitt stöd för Ukraina, i dess kamp för att besegra Putins Ryssland.

En del i detta är det partnerskapsamarbete som nu inleds på kommunal nivå, mellan svenska och ukrainska kommuner. Partnerskapen ingår i Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) nätverk för demokratisk resiliens.

Samarbetena som planeras mellan de olika kommunerna sträcker sig över en lång rad av områden: beredskapsfrågor, vattenförsörjning, avfallsfrågor, tekniska tjänster, digitalisering, stadsplanering etc.

Vi är mycket glada över att få vara värdar denna vecka för de ukrainska gästerna.

Sverige och EU gör mycket för Ukraina. Men min uppfattning är att det inte räcker. Vi måste göra MER och ge mer stöd på alla områden – militärt och civilt.

Slava Ukraini!