Äntligen medlem i Nato!

I dagens Folkbladet skriver jag om det faktum att Sverige nu är både tryggare och säkrare. Tack vare medlemskapet i Nato! Insändaren bifogas nedan.

Äntligen är Sverige med i Nato!

Den 7 mars 2024 kommer alltid att vara en historisk dag. Dagen då Sverige äntligen blev medlem i Nato. Sverige är ett säkrare land idag än för några veckor sedan.

Självständighet uppnås inte genom ängslig isolation, utan genom frivillig gemenskap med andra. Mot denna bakgrund har Moderaterna under lång tid varit för ett svenskt Natomedlemskap.

Redan år 2003 beslutade Moderaternas partistämma att ställa sig bakom ett svenskt Natomedlemskap och sedan dess har Moderaterna drivit på för att Sverige ska gå med i Nato. Nu är vi äntligen framme vid målet! Sverige är en del av Nato – den fria världens försvarsallians. Som medlem i Nato delar Sverige solidariska försvarsgarantier med de 31 andra medlemsländerna. Det innebär att alla medlemmar ska ställa upp för varandra för att öka säkerheten och motståndskraften i alliansen som helhet.

När Socialdemokraterna för två år sedan gjorde en glädjande helomvändning gällande synen på medlemskap i Nato, så blev det en tydlig politisk majoritet för Natomedlemskap. Det är positivt att det finns en samsyn gällande en så pass viktig fråga som landets säkerhet.

I mars 2022 presenterade Ulf Kristersson fem av Moderaternas vallöften. Det första av dessa var att ansöka om medlemskap i Nato och att Ulf Kristersson som svensk statsminister skulle leda Sverige in i Nato under den kommande mandatperioden. Nu, två år senare, är det precis det som har skett.

Ensam är inte stark. Tillsammans med andra länder blir Sverige både tryggare och starkare. Moderaternas första vallöfte har blivit verklighet och vi är äntligen med i Nato!

Anders Ågren

Förbundsordförande

Moderaterna i Västerbotten