Företagsklimat & Heidenstam

Vid dagens sammanträde i KF ska vi diskutera en rad frågor, utöver det tyngsta ärendet om Ön så kommer även en Alliansmotion om företagsklimatet upp till beslut.

Vi har föreslagit att Umeå ska ha som målsättning att innan utgången av 2010 vara bland de 10 bästa kommunerna på Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Idag hamnar vi på plats 181 av 290 och de är ju rent pinsamt för en kommun med Umeås förutsättningar OCH ambitioner.

Inte helt oväntat är socialdemokraterna och övriga rödgröna i fullmäktige ointresserade av ett sådant arbete. Kommunstyrelsens ordförande lennart Holmlund (s) har upprepade gånger uttryckt sitt förakt för undersökningen, trots att det är den ranking som flest kommuner i landet använder sig av när man jobbar för att förbättra sitt lokala företagsklimat.

Avslutningsvis kan jag rapportera att mitt bidrag till pepparkakshus-SM inte nådde ända fram. Ingen plats på pallen alltså, men det är som gamle Verner von Heidenstam skaldade: Bättre lyss till den sträng som brast, än att aldrig spänna en båge 🙂